tiistai 8. heinäkuuta 2014

Mistä tiedät, että on kesä?

Työni kautta joudun/saan työskennellä hyvin erilaisten ihmisten kanssa, ja tätä tukemaan olen saanut jopa vähän koulutusta. Viimeaikoina yksi tällainen koulutus on pyörinyt mielessäni liipaten kinkyskeneä, ja yritänkin nyt pirun pitkän huojuvan aasinsillan kanssa saada kirjoitetuksi aiheesta. Aluksi toivoisin, että suljet hetkeksi silmäsi ja mietit oman vastauksesi kysymykseeni: Mistä tiedät että on kesä?

Aistimukset ovat mielteitä (mielikuvia, kuulokuvia, tuntemuksia). Näiden aistiemme kautta luomme oman ”karttamme” todellisuudestamme. Jokaisen meidän karttamme on hieman erilainen. Ihmisten kanssa keskustelu on helppoa, mutta väitetään että kontakti syntyy vasta, kun toinen ihminen kohdataan hänen omassa maailmassaan, miellejärjestelmässään.

Ihmisen miellejärjestelmät ovat:
-          Visuaalinen
-          Kinesteettinen
-          Auditiivinen
-          Loogis-rationaalinen

Joku edellä mainituista on meille ensisijainen, vaikka käytämmekin miellejärjestelmistä kaikkea. Jos palaamme edellä esitettyyn kysymykseeni, ja jos mielikuviisi tuli kaunis kesäinen maisema, jossa silmäsi lepää, niin luultavasti ensisijainen miellejärjestelmäsi on visuaalinen. Jos taas mielikuvissasi kuulit lintujen laulun tai veden liplatuksen, olet luultavasti auditiivinen. Jos taas mielikuvissasi tunsit itsesi uimassa lämpimässä vedessä tai ruohikon kutittelevan jalanpohjaasi, niin saattaisit olla kinesteettinen. Jos taas kurkkaisit lämpömittaria ja huomaisit sen näyttävän 25 astetta, olet loogis-rationaalinen.

Nyt saatat miettiä, miten näitä asioita voidaan ottaa huomioon keskusteltaessa muiden ihmisten kanssa. Annan hieman kärjistetyn esimerkin. Jos olisin kiinteistövälittäjä ja myisin sinulle asuntoa. Visuaaliselle ihmiselle kehuisin asunnon muotokieltä sekä asunnon visuaalista ilmettä, jossa asiakkaan silmä lepää. Kineettiselle kehuisin taas asunnon pintaratkaisuja, marmoria tasoissa ja lattialämmitystä varpaiden alle. Auditiiviselle kehuisin asunnon akustiikkaa ja mahdollisuutta kuulla kesällä linnunlaulua terassilla ja että moottoritien äänet eivät kantaudu asunnolle asti. Loogis-rationaaliselle kertoisin kuinka hyvin talo on suunniteltu. Kertoisin kuinka vesieristeet, salaojat ja kattomateriaalit ovat markkinoiden parasta laatua.

Nyt olen päässyt sortuvan aasinsiltani alkuun ja hyppään skeneemme. Mielestäni ymmärrän ihmisiä melko hyvin, mutta usein suurimpia (joskus ylitsepääsemättömiä) ongelmia kohtaan loogis-rationaalisten ihmisten kanssa. Tälle tyypille on ominaista, että kaikki on ja pitää olla mitattavissa. Tällä tavalla heidän maailmansa pysyy järjestyksessä. Miten tämä toimii puhuttaessa ihmissuhteista, kinkyilystä tai pervosuhteista? Minusta vähän huonosti, ja ehkä juuri siksi ajauduin (huomaa imperfekti) helposti törmäyskurssille tällaisten ihmisten kanssa.

Määrittele tai mittaa nyt sitten Ds-suhde tai helposti heitetty AITO Ds-suhde? Vaikeaa on, mutta väitän että loogis-rationaaliset ihmisten pyrkivät silti määrittelynsä tekemään. Luulen, että he tekevät jonkinlaisia mittayksiköitä ajatuksissaan (ehkä jopa ymmärtämättään), ja koska asiat ovat heille mitattavissa, yrittävät he esittää asioita muille totuuksina. Koska toimin vain puhtaasti oman karttani ja maailmani kautta, minun on vaikea antaa esimerkkiä, mutta haluan kuitenkin yrittää. Eräs loogis-rationaalinen ihminen haukkui minua tosissaan aisuriksi, koska haluan miellyttää naistani ja toteuttaa myös naiseni toiveita suhteessamme. Tämä masteri oli selvästi vetänyt rajansa juuri tähän. Ymmärsin hänen mittarinsa siten, että AITO Master ei subiltaan kysele, vaan tekee mitä haluaa. Me emme puhuneet samaa kieltä silloin emmekä selvästi vieläkään.

Olen kääntymässä ajatukseen, että loogis-rationaalisten ihmisten ongelma mittaamattomissa maailmoissa on se, että he ajavat itsensä loukkuun. He saattavat käpertyä oman ajatuksensa vangiksi, ja muualle ei uskalleta katsella tai muuta ei voida tuntea, koska muuten se oma mitattu maailma saattaa hajota.

Tietenkään asia ei ole ihan näin yksinkertainen, vaikka kuinka haluaisin uskoa niin. Varsinkin netin välityksellä käyty keskustelu on usein niin turhauttavan harhaanjohtavaa, että mieluummin tapaisin ihmiseni livenä. Roolit kun eivät ole sama asia kuin miellejärjestelmät. Ilokseni sain muutama viikko sitten huomata, kuinka eräs netissä kanssani meuhannut henkilö oli livenä totaalisen erilainen, jopa mukava ja mielenkiintoinenkin.

Olen viime aikoina todella yrittänyt ottaa opikseni. Viime aikoina olen hengittänyt enemmän ja muistuttanut itselleni, että en todellakaan puhu samaa kieltä kaikkien kanssa, eikä oikeaa kontaktia kaikkien kanssa välttämättä synny, koska emme kohtaa samassa ”maailmassa”. Vaikka kontaktia ei synny, niin minun maailmani pysyy ennallaan. Minun maailmani ei hajoa, ja suon ilomielin mitattavan maailman, vaikka parisuhteissa, kaikille jotka sitä tarvitsevat.

Mihin maailmaan Peikko sitten mahtaa kuulua. Ensisijaisesti siihen joka työntää kätensä hiekkaan ja…  

5 kommenttia:

 1. Muistan tosi elävästi, kun 16 tai 17 vuotiaana yhtäkkiä tajusin, että äitini ja minun ihmiskuvat eroavat toisistaan kuin yö ja päivä, ja siksi myös näkemyksemme ja tulkintamme. Se oivallus on paitsi auttanut rakentamaan paremman vuorovaikutussuhteen meidän välillemme, myös tuonut apuja muiden ihmisten kanssa käytävään kommunikaatioon.

  Erilaiset tavat hahmottaa ja kokea maailmaa, sekä erilaiset tulkinnat ylipäätään ihmisyydestä voivat olla haastavia - etenkin internetissä ja keskustelupalstoilla. Ja etenkin, jos vastapuoli ei ole koskaan oikeasti ymmärtänyt, että hänen tapansa ja maailmankuvansa ei välttämättä ole kaikille oikea ja autuaaksi tekevä, vaikka se hänelle itselleen passaisi.

  Onneksi ihmiset yleensä elävässä elämässä ymmärtävät ja tulkitsevat paremmin niitä harmaan sävyjäkin...;)

  Aino
  Auditiivinen humanisti

  VastaaPoista
 2. Jos kinkyilyn suhteen olen ja varmaan tulen olemaan kaapissa, niin vielä vähemmän huutelen addi/assi taustojani missään. Tässä sivuat jossain määrin juuri niitä isoja ongelmia, mitä kohtaa päivittäin ihmisten kanssa tekemisissä ollessa; sitä että juuri koskaan ei ole sitä yhteistä kieltä ja saa olla äärimmäisen tarkkana väärintulkintojen tai ylitulkintojen varalta ja silti niitä tekee jatkuvasti. Riitaannun juuri tämän takia toisinaan läheisten ja tuntemattomienkin kanssa joskus täysin tietämättänikin tai vahingossa, loppujen lopuksi ilman mitään järkevää syytäkään. Netti on tällaiselle ihmiselle samaan aikaan turvallinen ja äärimmäisen petollinen ympäristö.

  VastaaPoista
 3. Aino: Miellejärjestelmät kuten vuorovaikutustavatkin ovat suunnattoman kiehtovia, samoin temperamentitkin.

  Meillä on Peikon kanssa hyvin erilaiset miellejärjestelmät, mutta arvopohjat ovat taas niin samankaltaiset, että yhdessäolo sujuu hyvin ja toinen täydentää toista. Itse olisin noista eniten varmasti visuaalinen. En siten, että hahmottaisin kuvaa tai ymmärtäisin kauniiden asioiden päälle tai että minulla olisi edes mielikuvia vaan siten, että luettu ja kirjoitettu teksti on minulle se juttu, jolla asiat menevät perille etenkin kun pitää oppia jotain. Luetut sanat, teksti, kirjallisuus ovat ainoita asioita, joilla saan jatkuvat itsetarkkailun katkeamaan.

  Hömppähumanistin ja blondin lisäksi minussa on myös rationaalinen puoli, joka vaatii, että asiat ovat järjestyksessä, hyvin suunniteltu ja ennen kaikkea kontrollissa ;).

  Pihla: Olen tavannut mainitsemiasi diagnooseja pervopiireissä todella paljon. Uskaltaisinko sanoa jopa tavallista enemmän. Onko sinulla itselläsi jotain teoriaa asiasta?

  //blondi

  VastaaPoista
 4. Tämä on omituinen asia, oma Isäntäni ajattelee luultavasti melko samalla lailla kuin Peikko, kyllä Hän kysyy minunkin mielipiteitäni jos tarpeen ja ottaa minunkin toiveeni huomioon jos on hyvät perustelut. Ehkä Hän ei sitten ole "Aito Master".

  Toinenkin ihmetyksen aihe näin kohtuu uutena tässä maailmassa. Minäkään en liene aito subi, sillä aika monen Masterin mielestä subin pitäisi tuosta noin vain alistua kenelle tahansa joka viitsii itseään Masteriksi tituleerata. Menisi aika pahasti metsään jos minua yrittäisi alistaa joku, josta jo kaukaa näen ettei siitä ole minulle isännäksi, tappeluhan siitä tulisi kun en ole mikään helpoimmasta päästä oleva subi.

  Isännän Narttu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Isännän Narttu,

   Minusta sellaista suhdetta ei olekkaan missä ei olisi kommunikaatiota. Joten minä ainakin olen onnellinen että sinulta kysytään mielipidettä ja toiveitasi otetaan huomioon.

   Sellaista satuolentoa kuin "Aito Master tai aito sub" ei ole olemmassakaan. Samaten kuin ei ole olemassa AITOA D/s -suhdetta tms. Ja ne jotka muuta väittävät ovat mielestäni vähintään hieman naiveja. Aito on niin vaarallinen sana koska kun se on heitetty pöytään se määrittelee samalla paljon suuremman osan asioita epä-aidoiksi (feikeiksi). Mutta meillä on kuitenkin aitoja suhteita joissa kumppaneita otetaan huomioon ja rakennetaan vahvoja siteitä. Tämä aitous on teidän välinen dynamiikka jota ei tarvitse määritellä suhteenne ulkopuolelta.

   Olen samaa mieltä kanssasi että et ole "aito subi" koska sellaisia ei siis ole olemmassakaan. ;-) Mutta sinä varmaankin olet välitetty, rakastettu ja sinusta pidetään huolta. Et silloin tarvitse AITOUS leimaa.

   Itse olen alkanut hautaamaan pikkuhiljaa koko Master sanaa ja monta muutakin termiä. Meillä on parisuhde. Jos määrittelisin suhdettamme kinkyyden kautta niin varmastikkin se olisi esim. rakastava (12/7) D/s-parisuhde. Se riittää täydellisesti meille. Jos jonkun mittareilla suhteemme ei ole aito, niin ei se meidän onneamme vähennä.

   Minusta on todella typerä ajatus että jos joku määrittelee itsensä Masteriksi, niin jotenkin siinä tulisi optio mukana että kaikki subit alistuisivat hänelle tämän jälkeen. On kyllä kovin typerä ajatus!

   Kiitos kivasta kommentistasi!

   - Peikko

   Poista