maanantai 8. joulukuuta 2014

Mitä tahansa newbie masotyttösen puolesta

Saimme seuraavan viestin:
Toivoisin postausta floggerin tekemisestä itse, en ole löytänyt mistään tarpeeksi tuuheaa/sopivaa. Vinkkejä materiaalien valintaan kaipaisin myös. -Newbie masotyttönen (toiveena punaiset "posket" viim. joululomalla, yritän innostaa miestäni)
Joskus painiskelin saman ongelman kanssa kuin masotyttönen. Kaikki kauppojen floggerit tuntuivat kevyiltä leluilta, ja en löytänyt tarpeeksi tuuheaa ja painavaa floggeria. Niinpä päätin yrittää tehdä moisen itse. Googlailin joitain ideoita, jalostin vähän ajatuksiani ja lopulta päädyin istumaan mattoveitsen, pitkän alumiinimitan, nahkavuodan ja askartelualustan kanssa olohuoneessamme. Learning by doing, näin minä muutkin asiat olen pitkälti oppinut.

Totesin perusajatukseni toimivaksi ja sitä kerta kerran jälkeen jalostin. Seuraavana hyväksi toteamani työtapa ja muutama vinkki.

Valitsin n. 60 cm * 40cm kokoisen nahkapalan. Vedin poikkiviivan n. 15cm kohdalle, mikä samalla kuvastaa tulevan kahvan pituutta. Tämä jälkeen leikkasin poikkiviivan yläpuolelle koko matkalta hapsuja. Mielestäni on täysin turhaa mitata esim. tarkalleen 1cm levyisiä hapsuja, sillä se vie tuhottomasti aikaa eikä muuta lopputulosta mihinkään.  Jos haluat tehdä kaksi- tai useampivärisiä piiskoja, voit käyttää erivärisiä paloja sopivan lopputuloksen saamiseksi. Tietenkin voit myös tehdä pienempiä, suurempia, tuuheampia valitsemalla erikokoisia nahkapaloja. Saattaa olla hyvä idea kiinnittää palat alustaan leikkauksen ajaksi esim. puristimilla mikä helpottaa leikkausta. Itse leikkaamiseen suosittelen hankkimaan pyöröleikkurin, sillä kaikki mattoveitset yms. nirhaavat reunat helposti ja ovat muutenkin käytössä kömpelöt. Kahvan keskelle kannatta laittaa jokin tukikappale. Aluksi ostin pyöreää ohutta puutankoa, mutta mielestä se joustaa liikaa, joten päädyin käyttämään ns. metallista kierretankoa. Jos suunnitelmassani kahvan pituus oli esim. 15cm, leikkasin samanpituisen palan kierretangosta.

Avasin leikatut nahkapalat avoimeksi pöydälle ja levitin kahvaosalle komponentti- tms sopivaa liimaa. Komponenttiliiman pitää antaa hetki kuivua ennen pintojen yhteen painamista. Tämän jälkeen leikattu kierretangon pala laitetaan toiseen reunaan liimaa levitetylle osalle jonka jälkeen piiska pyöritetään kasaan (kts. kuva yllä). Mitä tiukempaan onnistut piiskan pyörittämään, sitä parempi ja jämäkämpi on lopputulos. Jos haluat, voit pyöritellä päällekkäin useamman eri värisen kerroksen tai vaikka vaan lisätä pienemmän palan väriä (kts. ylin kuva).

Lopuksi joudut viimeistelemään kahvanpään ja kahvan pintamateriaalin. Itse käytin tähän ohuen ohutta nahkaa sekä laadukasta teippiä, mutta vaihtoehtoja tähän on useita. Leikkasin pitkän n. 3cm leveän nahkasuikaleen jonka toiselle puolelle levitin liimaa. Pyöritin tämän suikaleen kahvan päälle ja vedin teipit tiukasti kahvan molempiin päihin.

Sopivan nahkapalan löytäminen on haasteellista. Jos ostaa täyden vuodan, tulee piiskallekin hintaa. Jos taas satut löytämään sopivan nahkapalan edullisesti, niin piiskan hinta ei päätä huimaa. Itse löysin kasan sopivia paloja edullisesti ja floggereitteni värikirjo on sen mukaista.

Mieti millaisen floggerin haluat, kokeile, epäonnistu ja kokeile uudestaan. Näillä ohjeilla on "punaiset posket" -takuu.

Jos jäi jokin asia epäselväksi, niin laita vaikka sähköpostia, niin kerron mieluusti lisää.

5 kommenttia:

 1. Kiitos kirjoituksestanne taas kerran. "Kokeile, epäonnistu, kokeile uudestaan." Allekirjoitan vahvasti. Ja todellakin googlen parissa kannattaa viettää aikaa ennen mattoveitseen tarttumista. Juurikin googlettamalla löysin aikanaan suosituksen pehmeän kauriin nahan käyttämisestä aloittelijan floggeriin. Meille suomalaisille oiva korvaava (todennäköisesti jopa parempi) materiaali on poron nahka, jota sai Suomesta postitse kotiin kohtuulliseen hintaan. Etenkin tällaisella kevyemmällä nahalla hapsun leveydellä oli merkitystä eli leveämmässä ilmanvastus hidastaa osumaa. Nyrkkisääntönä: mitä painavampi nahka ja ohuempi hapsu, sitä nopeampi floggeri ja sitä kipeämpi isku. Jos askarteluinto on voimallisempi kuin into päästä kokeilemaan uutta floggeria, voi kokeilla kahvaosan päällystämistä punomalla nahkasuikaleilla. Vaatii jo hieman laskemista ja suunnittelua. Voi viedä hermot! Kahvan päät voi viimeistellä solmulla joka kulkee nimellä "Turk's Head Knot" (Googlessa- missäs muuallakaan;-) Vie sitten lopullisesti hermot! Tässä joitain lisäideoita, mutta perusidea on tuo, minkä Peikko on edellä ansiokkaasti kuvilla varustaen esittänyt. Olisin kiinnostunut kuulemaan muidenkin kommentteja, koska yhden ihmisen aika ja varat ei riitä kaikkeen mahdolliseen materiaalitestailuun.
  Altair

  VastaaPoista
 2. Entä mitä mieltä te kokeneemmat käyttäjät olette köydestä tehdyistä floggereista?

  VastaaPoista
 3. Mistä hankitte sopivat nahkapalanne?

  VastaaPoista
 4. ^ Ja kuinka paksua nahkaa yleensä käytätte?

  VastaaPoista
 5. Edullisinta nahkaa löytyy kierrätyskeskusten nahkatakeista, jos innostuu kierrätyksestä. Poron nahan uskoisin olevan kauriin nahkaa vastaavaa. Ahlsgok ja Kemin Nahkatarvike myy Suomessa monenkin värisiä myös kotiin postin kautta. II-laatuinen nahka on halvempaa, jos pienet reiät/repeämät ei haittaa. Nahan hinta on <10e/nlj I-laatuselle. Nlj=30x30cm. Nahan liimaamiseen toimii maitoliima. Antaa vähän enempi anteeksi kuin komponenttiliima ja pitää. :) Mitähän vielä näin tekniseltä puolelta tulee mieleen.. Ehkäpä alan itsekin askarteleen, kun seuraava otollinen tilaisuus on, nahkaa meinaan on varastossa. ;)

  VastaaPoista