tiistai 19. marraskuuta 2013

Luennoimassa

Alkusyksystä Åbo Akademin psykologian laitokselta lähestyttiin Turun Balettia suunnilleen seuraavalla viestillä:
Hei Turun Baletti!
 Järjestän seksologia-kurssin Åbo Akademin psykologian laitoksella. Kurssin tarkoitus on että opiskelijat saisivat monipuolista tietoa seksuaalisuudesta ja seksuaalisuuden ilmaisusta. Meillä on yleensä erilaisia vierasluennoitsijoita, ja haluaisin nyt kysyä jos joku Turun Baletista olisi kiinnostunut tulla luennoimaan. Luento olisi 1,5h pitkä, ja kurssilla on yleensä 20-35 opiskelijaa. Sisältö olisi aika vapaa. Olisi esimerkiksi kiinnostavaa jos luennoitsija kertoisi Turun Baletin toiminnasta, mutta olen avoin ehdotuksille. Luento pitäisi valitettavasti olla ruotsiksi tai englanniksi, koska meillä on yleensä opiskelijat myös ruotsista. 
Innostuimme Mrs Whiteropen (myöhemmin WR) kanssa asiasta kovin ja olimme valmiit ottamaan haasteen vastaan, mutta koimme, että puhuminen muulla kuin omalla äidinkielellämme hukkaisi liikaa niitä sävyjä ja ajatuksia, joista haluaisimme kertoa. Toisaalta taas emme halunneet kääntää valmista tekstiämme englanniksi, ja lukea paperista, koska se vasta olisi ollut tylsää. Niinpä kävimme keskustelua järjestäjien kanssa, ja edellä mainituin argumentein yritimme saada erikoislupaa pitää luento suomeksi. Tämä ei kuitenkaan onnistunut, sillä osa opiskelijoista on Ruotsista eivätkä ymmärrä sanaakaan suomea. Päätimme hylätä luennon kielimuurimme vuoksi. Onneksi WR kuitenkin varsin pian kysyi, että voimmeko oikeasti jättää tällaista tilaisuutta käyttämättä. Päätimme siis kuitenkin ottaa askeleen oman mukavuusalueemme ulkopuolelle ja pitää esityksen englanniksi. Meni syteen tai saveen.

Aloitimme luomalla pari dokumenttia, joita voisimme erikseen päivittää, Google Driveen. Ideoimme luennon sisältöä, miten jakaisimme sen, ja kumpi kertoisi mitä ja milloin. Olimme onneksi saaneet varsin vapaat kädet, joten ideointimmekin oli sitä. Jatkoimme molemmat oman osiomme täydentämistä, ja lopulta pari päivää ennen luentoa istuimme yhdessä alas ja purimme tuotoksemme luennoksi. Lopulta menimme luennoimmaan yhden post-it lapun (luentorunko), yhden PowerPointin (16 sivua yhteistä ja minun osiota) sekä vihon kanssa, jonne WR oli raapustanut omia muistiinpanojaan.

Tapasimme luennon järjestäjän etukäteen ja menimme hänen kanssaa luentosaliin. Paikalle tuli noin 20 opiskelijaa, jotka tuntuivat olevan kautta linjan fiksuja noin 18-25 vuotiaita. Järjestäjä esitteli meidät etunimillämme (hän kysyi ensin onko tämä ok), ja sen jälkeen aloitimme. Kerroimme aluksi keitä ja mitä olemme, hieman samaan tapaan kuin Fetlife:ssäkin

Omalla kohdallani se näytti tältä:

Karwanaama 42M Dom

Western Finland, Finland 

relationship status: in a relationship with pikku-koo 

D/s relationship status: Master and Owner of pikku-koomentoring pikkusisko 

Play partners with various 

Orientation: Straight 

Active: I live the lifestyle when I can 

Is looking for: A play partner, Friendship

Kävimme yhdessä läpi, mitä kukin rivi tarkoitti keskittyen omasta mielestämme tärkeisiin asioihin, kuten että mentoring ei tarkoita seksisuhdetta, vaan ihan oikeasti opettamista ja mentorointia, play partnerin ei tarvitse tarkoittaa seksisuhdetta. Perheessämme asuu myös tyttäreni, joten elämämme on suurimmaksi osaksi ihan normaalia perusarkea. Kerron, että etsittävä play partner kohdallani tarkoittaa masokistia, ja että en etsi sellaista hampaat irvessä, vaan enemminkin toivon sellaisen tulevan eteemme, jos näin on tarkoitettu. Saman listan kävimme läpi WR:n esittelyssä, joka tietenkin oli piristävän erilainen.

Tämän jälkeen nostimme valkokankaan ylös, pyysimme järjestäjää sammuttamaan tykin. WR jatkoi isolla tussitaululla, jonne hän oli kirjoittanut sanan KINKY. Hän kyseli osallistujilta sanoja, joita heille tuli mieleen tästä sanasta ja kirjoitti jokaisen ylös taululle. Tämän jälkeen hän veti ansiokkaasti koko nipun kasaan kertomalla ja painottamalla sitä kuinka monimuotoista kaikki on. Hän pisti osallistujat pohtimaan, mihin loppuu vanilja, ja mistä alkaa kinky ja ennenkaikkea sitä, että onko sillä mitään väliä. Puhuimme siitä, että kukaan ulkopuolinen ei voi kertoa, mitä olet, vaan että kaikki lähtee itsestä. Vaikka olisi kuinka tiukka D/s suhde, niin rajat (turvasanat) voivat tulla vastaan, ja jos näitä rajoja ei noudateta muuttuu toiminta violent (yksi sana taululla). WR kävi läpi myös edesmenneet tautiluokitukset ja paljon myyttejä/huhuja näihin liittyen.Tämän jälkeen pyysin järjestäjää käynnistämään tykin, ja koska hän niin nätisti totteli kerroin kutsuvani häntä loppuluennon ajan lemmikiksi (PET). Kävimme läpi Baletin historiaa, toimintaperiaatteita ja jäsenten monimuotoisuutta. Kerroimme millaisia tapahtumia järjestämme (Dress Code -bileet, clubi-illat, uusien infot, workshopit) . Kerroimme bileiden järjestelyistä, säännöistä ja mitä niissä on tarjolla. Painotimme hyvää tunnelmaa, johon eivät kuulu känniääliöt eikä huono käytös. Esittelimme, mitä teemme yhdessä vapaa-aikana (peli-illat, saunaillat, lukupiiri). Haluaisin uskoa, että tätä myötä saimme muutaman uuden jäsenen.

Lopuksi kävin läpi omaa D/s suhdettani. Painotin, että kyseessä on yhden ihmisen näkemys. Kerroin pitkälti samoja asioita kuin blogissakin mutta varsin yleisellä tasolla. Päätermejäni olivat luottamus, kunnioitus ja arvostus, enkä voinut tietenkään pitää itseäni erossa lempiaiheestani arvokeskustelusta. Kerroin D/s -dynamiikastamme, miten se toimii arjessa ja varsinkin uusperheessä, jossa asuu myös tyttäreni.

Annoimme  myös Baletin ja omat yhteystietomme ja kerroimme ilomielin vastaavamme kysymyksiin vaikka sähköpostitse, jos ei tilaisuudessa uskaltanut kysyä.

Aivan lopuksi kävimme läpi kysymyksiä, joita toki esitettiin luennon aikanakin. Opiskelijat esittivät paljon hyviä kysymyksiä, joista osa oli varsin teoreettisia. Kerroimmekin, että ei ole olemassa "oikeaa" vastausta, ja ettemme ole eksperttejä, vaan puhumme pelkästään omista kokemuksistamme. Kysymyksiä tuli aina alaikäisen lesbotytön heräämisestä/kasvamisesta omien suhteidemme mahdollisiin mustasukkaisuuskuvioihin asti ja kaikkea siltä väliltä. Osallistujat olivat ihailtavan aktiivisia ja kiinnostuneita.

Itselleni jäi erittäin hyvä mieli luennosta, ja kokemuksena se oli positiivinen. Suora palaute yleisöltä oli kaikki positiivista. Osa sävyistä jäi selittämättä kielimuurin takia, ja sen varmasti yleisökin huomasi. Toisaalta se myös kertoi, kuinka monipuolisesta asiasta on kyse.

Jatko-osakin on jo hautumassa, mutta siihen palataan, jos se toteutuu.

*****

Mrs Whiterope kertoo:

Ensiksi nostan hattua Åbo Akademin psykologian laitokselle. Elävät tätä päivää, ovat jalat maassa ja silmät auki. Heillä seksologian kurssi kuuluu pakollisena psykologian perusopintoihin, ja vierailuluentoja on mm. stripparilta/pornonäyttelijältä, ProTukipisteeltä, Positiivisilta jne. Tavallisestihan nämä ryhmät eivät saa itse olla äänessä, vaan heistä vain esitetään tilastotietoja ja sosiologien lausuntoja. Esimerkiksi Turun yliopistossa seksologia se on psykologeille ja sosiaalityöntekijöille valinnainen, ja muiden yliopistojen opetusohjelmia en ole tutkinut.

Toiseksi nostan hattua opiskelijoille. Aloitimme varsinaisen luento-osuuden kirjoittamalla taululle isoin kirjaimin KINKY ja kysymällä yleisöltä ja kirjaamalla ylös, mitä asioita he mieltävät siihen kuuluvaksi. Porukka oli aktiivisesti mukana ja vastauksia tuli paljon enemmän kuin mitä ajattelimmekaan. Erittäin hyviä kysymyksiä nousi välillä esiin, ja opiskelijat tulivat hienosti mukaan pohtimaan seksuaalista moninaisuutta. Kukaan ei näyttänyt nukahtavan.

Kolmanneksi nostan hattua K:lle. Hän laittoi itsensä hienosti peliin omalla naamallaan ja nimellään kertomalla avoimesti ja asiallisesti omasta D/s-suhteestaan. Ensin siis tietysti kävimme läpi käsitteitä ja muuta perusasiaa. Joka vaiheessa tuli kuitenkin esiin asioiden suhteellisuus, ja että vaikkapa D/s tai turvasana heille merkitsee tätä, voi se jollekin muulle merkitä jotain ihan muuta. Oli varmaan vaikeaa työntää oma elämänsä  lokeroon ja käsitteiden alle siinä määrin, että siitä pystyy edes puhumaan skenen ulkopuolella.

Kotiin pyöräillessä tuli mieleen paljon asioita, jotka olisi voinut mainita (ja miten paljon helpompi olisikaan ollut puhua suomeksi...) Uskon kuitenkin, että tärkeimmät tuli mainituksi, ja onnistuimme välittämään opiskelijoille käsitystämme kinkystä seksuaalisuudesta monimuotoisena ilmiönä, jossa yhteisiä nimittäjiä ovat sisäsyntyisyys, vapaaehtoisuus, konsentuaalisuus, vuorovaikutus, luottamus ja toisten kunnioittaminen. Ehkä onnistuimme osaltamme rikkomaan myyttiä kinkyskestä elämästä hämyisten kellareiden salaseurana tuomalla sen luentosalin putkilamppujen alle. Ehkä emme onnistuneet. Olemme kuitenkin yrittäneet. Ja kokemus oli niin hyvä, että menisin mieluusti toistekin (etenkin jos saa puhua suomea).

1 kommentti:

  1. Ihan Briljanttia!! Nyt harmittaa, ettei mulla ollut rohkeutta lähteä tohon mukaan. Ehkä sit joskus, jos saa luennoida suomeksi.

    VastaaPoista